Taas Y-junista Siuntion valtuustossa

Siuntion valtuusto kokoontui vuoden ensimmäiseen kokoukseen. Ennen varsinaisen kokouksen alkua uusi hallintojohtaja Niko Kannisto ja uusi tekninen johtaja Markus Moisio esittäytyivät.

§ 5 FCG:n konsultti esitteli palveluverkkoselvitystä. Sen keskeinen ajatus on pyrkiä eroon kalliista vuokratiloista. Ruotsinkielisessä päivähoidossa se merkitsisi, että pari varhaiskasvatusryhmää siirrettäisiin Svenska skolaan, ja kunnanhallitus oli jo viime maanantaina päättänyt irtisanoa Bullerbyn päiväkodin vuokrasopimuksen, jotta toiminta voidaan siirtää Tyyskylään. Suomenkielisessä opetuksessa pyrittäisiin eroon Toukolan ahtaista tiloista ja hahmoteltiin Aleksis Kiven koulun laajentamista. Mielenkiintoista on, että aivan nuorimmat ikäluokat Siuntiossa näyttävät selvästi pienemmiltä kuin vanhemmat. Valtuusto hyväksyi selvityksen.

§ 2 Siuntio lausui hallituksen linjauksista itsehallintoalueiden perusteiksi ja SOTE-uudistuksen askelmerkeiksi. Uusimaa on niin suuri alue, että sen hallinnoimiseksi pitäisi olla jonkinlaisia alueyksiköitä.

§ 3 Valittiin HUS:n kuntayhtymävaltuustoon Keijo Tarnanen kunnasta pois muuttaneen Ismo Turusen tilalle.

§ 4 Hyväksyttiin sähköinen hyvinvointikertomus. Valtuutetut Kristian Parviainen ja Rainer Sarviaho esittivät huolia kouluhyvinvoinnista, mihin sivistystoimenjohtaja kertoi, että kouluruokaa pyritään parantamaan ja että sivistyslautakunta oli jo linjannut, että viihtyvyyttä lisätään oppilaiden osallisuutta lisäämällä.

§ 6 Valtuutetut päivittelivät, miten kauan valtuustoaloitteiden käsittely kestää. Nytkin vanhin, RKP:n kielikylpyryhmän perustamista koskeva valtuustoaloite oli pyörinyt koneiston rattaissa jo viisi vuotta! Valtuusto hyväksyi yksimielisesti Arto Penttisen kokoomuksen puolesta esittämän ponnen, että aloitteet tuotaisiin käsittelyyn loppuvuonna, ja jos resurssit eivät jonkin aloitteen toteuttamiseen riitä, niin sitten todetaan tämä ja merkitään aloite loppuunkäsitellyksi. Itse täydensin, että myönteisessäkin tapauksessa, jos vaikkapa aloitteen tavoite otetaan mukaan budjettiin, aloite voitaisiin merkitä loppuunkäsitellyksi siinä kohdassa, eikä välttämättä tarvitse odottaa, että ehdotettu asia on loppuun asti valmis.

§ 7 Oma aloitteeni esityslistan liitteiden julkaisemisesta kunnan verkkosivuilla todettiin loppuunkäsitellyksi. Hallintojohtajan mukaan uusi järjestelmä on käytössä jo kunnanhallituksen kokouksessa 15.2. Kuntalaiset ja media voivat sitten paremmin seurata, mistä kunnassa päätetään.

§ 8 Valtuustolle tuotiin tiedoksi, että kuntalaisaloite koskien leirikoulujen kuljetusta annettiin sivistyslautakunnan valmisteltavaksi. Koska kaksi prosenttia äänioikeutetuista kuntalaisista on allekirjoittanut aloitteen, valtuuston on vastattava siihen viimeistään 11.6.2016.

§ 9–13 Lisättiin Siuntion sydämen katuyhteyksiin 70 000 € vuoden 2016 budjettiin. Poistettiin vuoden 2015 investointimäärärahoista Siuntion sydämen vesi- ja viemäriputkien rakentamiseen tarkoitettu 25 000 €, koska hanke ei ollut käynnistynyt. Poistettiin vuoden 2015 budjetista keskuskeittiön tilaratkaisun suunnitteluun varattu 30 000 €. Poistettiin vuoden 2015 budjetista kunnantalon laajennusten luonnosten ja pääpiirustusten laadintaan varattu 20 000 €. Muutettiin vuoden 2015 budjetissa ollut koulujen tablettihankintoihin varattu 30 000 € langattomien tietoverkkojen asentamiseen kouluihin.

§ 14 Valtuustossa keskusteltiin tänään HSL:n ja Siuntion välisestä sopimuksesta, jonka kunnanhallitus oli oikeastaan hyväksynyt jo aikaisemmin. Junat liikennöisivät jatkossa vain Helsingin ja Siuntion väliä, eivätkä enää Karjaalle.

Junien lähtöajat arkisin 28.3. alkaen:
Helsinki: 5.08, 6.01, 15.02, 17.23
Siuntio: 6.04, 7.12, 16.18, 18.25

Alustavien suunnitelmien mukaan 15.8. alkaen lisäksi:
Helsinki: 13.10, 19.40
Siuntio: 14.15, 20.40

Kuten monissa keskusteluissa on käynyt ilmi, aikataulu on erityisesti siksi hankala, että tärkeä n. klo 8 aamulla lähtevä juna Siuntiosta ja n. klo 16 lähtevä juna Helsingistä jäisivät pois. Keskustelun aikana kävi ilmi, että näitä puuttuvia junavuoroja koetetaan korvata syöttöliikenteellä busseilla Kirkkonummen asemalle, mutta esimerkiksi aikatauluista ei vielä ollut tarkempaa tietoa. Elämme toivossa.

Kunta kaavailee myös asukasiltaa aiheesta jollekin viikon 9 (maaliskuun ensimmäinen viikko) illoista, jos vain aikataulut saadaan sopimaan.

Junaliikenne koko valtakunnassa on nyt melkoisessa murrosvaiheessa, kun ministeri Berner pyrkii avaamaan sen kilpailulle varsin nopealla aikataululla. Siuntio on joutunut tosi vaikeaan paikkaan ministeriön äkkikäänteiden myötä, mutta Siuntion junatyöryhmän viranhaltijat ja luottamushenkilöt ovat tehneet sankaritekoja, kun ovat saaneet tilanteen pelastettua näinkin hyvin. Kun nyt puolustamme junayhteyttämme, tässä on vielä mahdollisuus, että tämä päättyy jos nyt ei hyvin niin ainakin jotenkin säällisesti.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s