Siuntion valtuusto hyväksyi budjetin

Siuntion valtuusto kokoontui käsittelemään talousarviota. Kokous sujuikin varsin hyvässä yhteisymmärryksessä.

§ 61 Vuoden 2016 talousarvion ja vuosien 2017–19 taloussuunnitelman hyväksyminen

Siuntion valtuusto päätti pitää veroprosentit ennallaan. Vesimaksuihin tulee korotuksia, ja lasten kotihoidon kuntalisä lakkaa 1.2.2016 alkaen. Pidin Siuntion sosialidemokraattien ja Vihreän vastuun ryhmäpuheen suunnilleen seuraavaan tapaan:

Kiitos talousarvion laadintaan osallistuneille viranhaltijoille ja luottamushenkilöille!

Siuntion taseeseen on kertynyt alijäämää, joten meidän on pyrittävä tasapainottamaan talouttamme. Joudumme kuitenkin tekemään tasapainotusta lähes sietämättömän epävarmuuden vallitessa.

Taloussuunnitelma ulottuu vuoteen 2019, mutta emme edes tiedä vielä, mitä tehtäviä kunnalla on vuonna 2019, jos ja kun hallituksen sote- ja itsehallintouudistus etenee.

Liikenneministeriön junaliikenteeseen kohdistuvien määrärahaleikkausten vuoksi olemme joutuneet selvittämään kohtuuttomalla aikataululla, miten järjestämme joukkoliikenteen jatkossa. Puolen vuoden aika on kohtuuttoman lyhyt, eikä meillä tästä talousarviosta päättäessämme ole tiedossa, miten liikenne jatkossa järjestetään.

Tavanomaisempaan epävarmuuteen kuuluu työllisyyden kehitys. Ryhmämme kannattaa vahvasti suunniteltuja panostuksia työllisyyden hoitoon.

Budjetti on varsin tiukka. Toimintakulut on käytännössä jäädytetty, ja sivistysosaston puolella on jopa pientä vähennystä. Kotihoidontuen kuntalisän lopettaminen – varsinkin näin nopealla aikataululla – kyllä kirpaisee. Sen sijaan olemme tyytyväisiä siihen, että yhdistysten toiminta-avustukset pystytään pitämään ennallaan. Tärkeää on, että irtisanomisiin tai lomautuksiin ei tarvitse mennä.

Kotihoidontuen kuntalisästä poliittisen kentän vasen laita oli kunnanhallituksessa ehdottanut, että tuki poistettaisiin vasta 1.6. alkaen, jotta perheille jäisi paremmat mahdollisuudet varautua muuttuneeseen tilanteeseen, mutta ehdotus hävisi 8–3.

Teknisen osaston tilanteesta kannettiin huolta, sillä tänään oli tullut tieto teknisen johtajan irtisanoutumisesta. Kunnanhallitus oli käsitellyt asiaa tämänpäiväisessä ylimääräisessä kokouksessaan ja pannut viran välittömästi hakuun.

Valtuutetut Holmlund ja Valtavaara sanailivat Slussenin kaavasta. Valtavaara näet on valittanut kaavan hyväksymispäätöksestä sillä seurauksella, ettei kunta ainakaan tänä vuonna saa siitä maankäyttösopimustuloja. Holmlund tivasi Valtavaaralta, miten tämä arveli valituksensa vaikuttavan kunnan talouteen, ja Valtavaara uskoi, että lainmukainen päätöksenteko palkitaan kyllä pitkässä juoksussa. No, hallinto-oikeus arvioi aikanaan, onko kaavassa tai kaavaprosessissa mennyt jokin vikaan, mutta on kyllä hankalaa, että valitusten oikeuskäsittelyssä voi mennä pitkäänkin.

Talouden tasapainottamisessa on tämän budjetin hyväksymisen jälkeenkin vielä tekemistä. Alijäämää on kertynyt n. 0,9 miljoonaa, ja tänä vuonna kertyy viimeisimmän arvion mukaan 1,1–1,2 miljoonaa lisää, eli yhteensä noin kaksi miljoonaa. Tämä pitää uuden kuntalain mukaan kattaa viimeistään vuonna 2020, jottemme joudu valtiovarainministeriön kriisikuntaselvitysten kohteeksi. Ensi vuoden budjetin tulos olisi noin 0,4 miljoonaa, mutta siinä on riskejä, ja budjetissa esitetyt tasapainotustoimenpiteet olivat osin vielä varsin ylimalkaisia. Niitä varmasti tullaan täsmentämään vielä.

§ 62 Muutettiin päivätoiminnan sairaanhoitajien virkasuhteita työsuhteiksi 1.1.2016 alkaen.

§ 63 Teknisen lautakunnan vuoden 2015 talousarviota muutettiin 760 000 € heikommaksi niin, että otetaan huomioon Slussenin kaavasta puuttumaan jäävät maankäyttösopimustulot ja ennakoitua pienemmäksi jäävät vesiliittymämaksut.

§ 64 Myönnettiin 20 000 € lisämääräraha vuodelle 2015 vesihuoltolaitoksen pumppaamojen peruskorjauksiin.

§ 65 Myönnettiin yhteensä 33 000 € lisämääräraha vuodelle 2015 Karlsåkerin asemakaava-alueen infran suunnitteluun ja rakentamiseen sekä vesi- ja viemäriverkoston rakentamiseen. Aiemmin oli myönnetty 140 000 € määrärahaa ja valittu urakoitsijaksi Göran Hagelberg Oy.

§ 66 Saako toisen tontille rakentaa? Urakoitsija oli vahingossa rakentanut Sunnanvikin aluetta palvelevan pumppaamon yksityisen maanomistajan maille. Päätettiin sitten ostaa maanomistajalta nuo 39 neliömetriä maata.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s