Y-junan määrärahojen puolesta

Liikenneministeriön ja VR:n sopimus Y-paikallisjunien liikennöinnistä Helsingin ja Karjaan välillä päättyy vuodenvaihteessa. Sopimusta on jatkettava, vaikka hallitusohjelman mukaan joukkoliikenteen tukia leikataankin tuntuvasti. Kirjoitan itse Siuntion näkökulmasta, mutta Länsi-Uudenmaan kunnat Kirkkonummelta aina Hankoon asti ovat laatineet yhteisen kannanoton asiasta.

Y-juna on Länsi-Uudenmaan elämänlanka. Yli puolet Siuntion työllisistä pendelöi itään (2009): Helsinkiin 20,5 %, Espooseen 20,1 % ja Kirkkonummelle 13,5 %. Siuntio on myös maakuntakaavan linjausten mukaisesti kaavoittanut asemanseudulleen taajaman, joka on yleisestä taloustilanteesta huolimatta alkanut rakentua, vaikkakin hiljakseen.

Alkuvuodesta 2014 VR ehdotti, että Siuntiosta tehtäisiin kesken sopimuskauden linjan läntinen pääteasema. Sellainen ei sentään käy päinsä, mutta jo ehdotus sai inkoolaiset keräämään usean tuhannen nimen adressin liikenneministeriölle. VR perusteli, että myöhästelevät paikallisjunat haittaavat kaukoliikennettä Turkuun, mutta VRLeaks osoitti VR:n omien tilastojen perusteella, että päinvastoin myöhästelevät kaukojunat häiritsivät lähiliikennettä. Totta kyllä on, että yksiraiteisella rataosuudella Kirkkonummen ja Karjaan välillä on niin paljon liikennettä, että se on herkkä häiriöille.

Y-junavuoroja on nytkin niin vähän, ettei ole realistista ajatella vähennettävän niitä. Arkisin junia kulkee päivittäin kuusi vuoroa suuntaansa:

Siuntiosta 5.59, 7.18, 8.05, 13.42, 16.42, 19.42
Helsingistä 11.32, 14.32, 15.32, 16.32, 17.32, 19.32

Hallitusohjelmassa on tavoitteena puolittaa öljyntuonti kotimaan tarpeisiin 2020-luvulla. Junaliikenteen alasajo ei millään lailla edesauttaisi tätä tavoitetta.

Harri Haanpää
kunnanvaltuutettu, Siuntio

Mainokset

One thought on “Y-junan määrärahojen puolesta”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s