Siuntion budjetista

Kirkkonummen Sanomat 16.11.2014.

Siuntion valtuusto hyväksyi budjetin. Kovan työn tuloksena kunnanhallitus oli onnistunut kääntämään budjetin loppusumman plussalle korottamatta kunnallisveroa ja turvautumatta lomautuksiin tai irtisanomisiin. Yhtä kaikki, budjetissa on kipeitäkin säästöjä.

Perusturvaosasto esitti uuden vakanssin perustamista kotisairaanhoitoon ja sivistysosasto uuden lastentarhanopettajan palkkaamista, mutta näihin ei ollut varaa. Päinvastoin kummankin osaston on viime vuonna tehdyn talouden tasapainotusohjelman mukaisesti vähennettävä henkilötyövuosi. Kouluavustajien määrää vähennetään, koulukirjoihin käytetään vähemmän rahaa, ja yksityistieavustuksista leikataan. Kipeältä tuntuu, että urheilu- ja kulttuuriyhdistyksille jaettavia avustuksia leikattiin neljänneksellä.

Talouden kehitysnäkymät ovat edelleen kovin epävarmat. Teknisellä osastolla on hyviä ajatuksia tontinmyynnin edistämisestä, mutta voi osoittautua, että asetettu myyntitavoite on liian optimistinen. Toivottavasti ensi vuonna ei käy niin, että tontinmyynti jää tavoitteista ja määrätään sijaiskielto, joka kolahtaa kipeästi opetukseen.

On ulkoisia tekijöitä, joihin Siuntion kunta ei juuri voi vaikuttaa. EU:n komission tuoreen arvion mukaan Suomi on yksi neljästä EU-maasta, joiden talouskasvu jää tänä vuonna miinukselle. Se voi merkitä, että Suomen hallitus pienentää kuntien saamia valtionosuuksia entisestään.

Siuntio ei suinkaan ole ainoa Suomen kunta, joka painii kireän talouden kanssa. Meillä vain äyri on jo entuudestaan niin korkea, ettei kunnallisveron korottaminen ole lainkaan houkutteleva vaihtoehto. On välttämätöntä löytää uusia tapoja tehdä asioita.

On tavattoman sääli, että Kataisen-Stubbin hallituksen uudistukset ovat aina vain viivästyneet. Hallituskauden alkuvaiheessa suuresti rummutettu kuntauudistus kuivui kasaan, ja ellei sote-uudistus valmistu aivan pian, sekin lykkääntyy seuraavalle hallituskaudelle. Kunnissa on hyvin vaikea ryhtyä merkittäviin uudistuksiin ennen kuin hallituksen rakanneuudistusten linjaukset ovat selvillä, mutta niitä ei vain kuulu. Näin ei yksinkertaisesti voi jatkua.

Harri Haanpää
kunnanvaltuutettu
Vihreä vastuu

(Tämän kirjoituksen lehteen lähettämisen jälkeen perjantaina 14.11. julkistettiin sote-ratkaisu, jossa Uudellamaalla ilmeisesti olisi vain yksi terveyspalveluja tuottava kuntayhtymä. Avoimiakin kysymyksiä vielä on, mutta jospa asia nyt etenisi.)

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s