Siuntion valtuusto 6.10.2014 – osavuosikatsaus ja lausunto sote-laista

Siuntion valtuusto kokoontui taas. Puolen tunnin kokouksessa lähinnä ihmeteltiin kunnan osavuosikatsausta ja lausuttiin sote-laista.

§ 55 Sivistyslautakunnan ja sivistysosaston johtosääntöä muutettiin vastaamaan sitä, että varhaiskasvatussuunnittelija oli jäänyt eläkkeelle ja oli päätetty, ettei virkaa täytetä.

§ 56 Tarkastuslautakunnan arviointikertomus vuodelta 2013 merkittiin tiedoksi. Keväällä tilinpäätöksen yhteydessähän tarkastuslautakunta oli arviointikertomuksessa esittänyt huomioita, ja nyt lautakunnat ja kunnanhallitus vastasivat. Pidin tarkastuslautakunnan puheenjohtajana puheenvuoron, jossa kiitin lautakuntia ja viranhaltijoita seikkaperäisistä vastauksista ja ilmaisin toiveen, että nämä vastaukset tuovat valtuutetuille tietoa kunnan toiminnasta, sillä valtuuston hyväksi ja puolestahan tarkastuslautakunta työtä tekee.

§ 57 Kunnan osavuosikatsaus 2/2014 näyttää siltä, että kuluvan vuoden tulos on painumassa alijäämäiseksi 822 171 €, eli miinukselle mentäisiin n. 300 000 € enemmän kuin alun perin budjetoitiin. Syynä tähän on lähinnä arvioitua kehnompi tonttimyynti ja erikoissairaanhoidon budjettiylitykset.

Kunnanjohtaja Isotupa kertoi, että kunnan johtoryhmässä on jo tiukennettu mm. hankintojen tekoa ja sijaisten käyttämistä.

Valtuutettu Ismo Turunen (sd/sit) kiitteli syystäkin osavuosikatsausta, joka olikin varsin seikkaperäinen ja selkeä.

Valtuutettu Kari Vierinen (kok/sit) kyseli, mitä toimenpiteitä tonttimyynnin edistämiseksi on suunniteltu, ja tekninen johtaja Skyttä vastasi, että tarkoituksena on mm. tarjota pienempiä ja halvempia tontteja ja toisaalta tarjota omakotitalon ostajille talo+tontti avaimet käteen -ratkaisua.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Merja Laaksonen (r) kertoi suunnitelmista piristää Sunnanvikin aluetta, mutta muistutti, etteivät tontit tahdo tässä yleisessä taloustilanteessa käydä kaupaksi muissakaan kehyskunnissa.

Valtuutettu Yrjö Kokkonen (vihr) kysyi Palonummen motocross-radasta, jonka arveli karkottavan kiinnostuneita ostajia, ja sai kuulla tekniseltä johtajalta, että päätös radan lopettamisesta on tehty 1½ vuotta sitten, eikä asiaa olla ottamassa uuteen käsittelyyn, mutta että kunta etsii toimijoiden kanssa uusia ratkaisuja.

Kokkonen kysyi myös erikoissairaanhoidon kustannuksista, ne kun pääsääntöisesti laskutetaan kunnalta vasta hoitojakson päätyttyä, mikä tekee kustannusten ennakoinnista hankalaa. Tähän osavuosikatsaukseen oli kuitenkin saatu arvio yhden erityisen kalliin kesken olevan hoitojakson kustannuksista.

Valtuutettu Kristian Parviainen (sd) painotti Palonummen alueen kasvojenkohotusta: leikkipaikat ja istutukset ovat tärkeitä, kun halutaan tehdä asuinalueesta houkutteleva ja miellyttävä.

§ 58 Siuntion kunnan lausunto sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain hallituksen esityksen luonnoksesta hyväksyttiin pienellä lisäyksellä. Kysymys 12 kuului:

12 §:ssä säädetään järjestämispäätöksestä. Järjestämispäätöksen tarkoituksena on määritellä, miten sote-alue huolehtii järjestämisvastuun toteuttamisesta. Sote-alue päättää järjestämispäätöksen sisällön sote-alueen sekä tuottamisvastuussa olevien kuntien ja kuntayhtymien välisten neuvottelujen perusteella. Onko järjestämispäätöksen laatimismenettely tarkoituksenmukainen?

Valtuusto piti kylläkin laatimismenettelyä tarkoituksenmukaisena, mutta lisäsi yksimielisesti Marcus Nordströmin RKP:n ryhmän puolesta ehdottaman lisäyksen, jonka ajatus oli (tarkkaa sanamuotoa en saanut), että tarkensimme vastausta tähän kysymykseen niin, että tulkitsemme, että kysymyksessä mainittuihin neuvotteluihin sisältyvät myös tuottamisvastuun ulkopuoliset kunnat.

Nyt kun katson, niin lakiluonnoksessa olevan voimaanpanolain 6 § 3 mom mukaan

Jos 1 tai 2 momentin tarkoittamien ilmoitusten ja neuvottelujen perusteella sosiaali- ja terveysalueelle ei muodostu tuottamisvastuussa olevia kuntia ja kuntayhtymiä, joiden tuottamisvastuun piirissä ovat kaikki alueen kunnat ja sosiaali- ja terveyspalvelut, sosiaali- ja terveysalueen on määrättävä kunnat, joiden on perustettava tuottamisvastuussa olevat kuntayhtymät.

Minusta tuo näyttää siltä, että kunta ei ihan helposti voisi jäädä tuottamisvastuullisen kuntayhtymän ulkopuolelle, mutta ei sitä kyllä laissa taideta selvästi sanoa, eikä tuo lisäys kai voi haitaksikaan olla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s