Valtuustoaloite esityslistojen liitteiden julkaisemisesta internetissä

Siuntion kunnanvaltuuston kokouksessa 5.5.2014 jätetty valtuustoaloite.

Ehdotan, että Siuntion kunta tyhtyy julkaisemaan avoimessa internetissä ennen kunnallisten päätöksentekoelinten kokouksia esityslistojen lisäksi myös niiden liitteet.

Perustelut: Kuntalain 27 § mukaan valtuuston on pidettävä huolta siitä, että kunnan asukkailla ja palvelujen käyttäjillä on edellytykset osallistua ja vaikuttaa kunnan toimintaan. Edelleen 29 § mukaan kunnan on tiedotettava asukkailleen kunnassa vireillä olevista asioista, niitä koskevista suunnitelmista, asioiden käsittelystä, tehdyistä ratkaisuista ja niiden vaikutuksista.

Kuntaliiton muistion Julkisuus ja henkilötietojen käsittely (2.3.2010) mukaan tiedon antaminen esityslistoista ja pöytäkirjoista ennen kuin pöytäkirja on tarkastuksen jälkeen allekirjoitettu tai vastaavalla tavalla varmennettu on viranomaisen harkinnassa. Julkisuusmyönteisen tulkinnan vaatimus ja kunnan tiedottamisvelvollisuus puoltavat sellaista tulkintaa, että kunnat voivat julkaista toimielinten esitylistoja www-sivuillaan jo ennen varsinaista kokousta ottaen kuitenkin huomioon salassapitosäännösten lisäksi myös henkilötietojen käsittelylle laissa asetetut vaatimukset.

Siuntion kunnassa itse esityslistat kylläkin julkaistaan julkisessa internetissä, mutta ei niiden liitteitä. Osa käsiteltävistä asioista on sellaisia, että niiden merkityksen arvioiminen pelkän esityslistan perusteella ilman liitteitä on hyvin vaikeaa. Liitteiden julkaiseminen internetissä esityslistan yhteydessä parantaisi olennaisesti kuntalaisten mahdollisuuksia seurata kunnan toimintaa ja osallistua siihen.

Monet kunnat, mm. Kirkkonummi, Lohja ja Vihti, julkaisevat kunnallisten päätöselinten esityslistat liitteineen julkisessa internetissä jo ennen kokousta. Siuntion tulee siirtyä samaan käytäntöön. Nykypäivän digitalisoituneessa yhteiskunnassa käy yhä vaikeammaksi perustella kuntalaisille, että näin ei jo tehdä.

Siuntiossa on suunniteltu uudistuksia asiakirjojen hallinnointiin, mutta uudistukset ovat viivästyneet. Uudistuksia toteutettaessa on otettava huomioon, että myös esityslistojen liitteet on syytä saattaa kuntalaisten saataville avoimeen internetiin jo ennen kokousta.

Lisäksi tulisi harkita, voitaisiinko jo nykyisen järjestelmän puitteissa saattaa esityslistojen liitteet kuntalaisten saataville. Liitteet ovat jo sähköisessä muodossa kunnan luottamushenkilöille tarkoitetussa extranetissä. Ehdotan, että kunnanhallitus selvittää, olisiko mahdollista, että muutkin kuin luottamushenkilöt voisivat tutustua esityslistojen liitteisiin extranetissä. Yksinkertaisimmillaan tämä voitaisiin kenties toteuttaa luomalla ensi hätään extranetiin käyttäjätunnus ‘siuntiolainen’ salasanalla ‘siuntiolainen’ ja lisäämällä tieto tunnus-salasanayhdistelmästä extranetin sisäänkirjautumissivulle.

Siuntiossa 5. toukokuuta 2014

Harri Haanpää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s