Siuntion budjettikehysiltakoulu

Siuntion valtuusto, kunnanhallitus ja lautakuntien puheenjohtajat kokoontuivat tänä iltana evästämään talousarvion laadintaa.

Kuluvan vuoden taloudellinen kehitys ei näytä lainkaan hyvältä. Tämän vuoden talousarvio laadittiin jo valmiiksi puolisen miljoonaa miinusmerkkiseksi, ja viimeisten ennusteiden mukaan verotuloja kertyy tänä vuonna n. 0,7 miljoonaa arvioitua vähemmän. Ensi vuoden budjettia laadittaessa meidän pitäisi pystyä nipistämään kunnan toimintakatteesta hieman yli viisi prosenttia – puolisentoista miljoonaa – sen jälkeen kun inflaatio, palkankorotukset ja maankäyttösopimuksista saatavien tulojen määrä on otettu huomioon laskelmassa.

Siuntion kokoisessa kunnassa tuo vastaa vajaan puolentoista veroäyrin tuottoa, mutta ei kunnallisveroa voi enää korottaa. Nykyinen 21,5 % kunnallisvero ei ole Suomen korkein, mutta efektiivinen kunnallisvero – kun verovähennykset lasketaan pois – on Siuntiossa jo nyt Suomen korkein.

Jostakin pitäisi siis repiä puolentoista miljoonan säästöt. Toisaalta seuraavaksi osastonjohtajat kertoivat meille tarpeistaan. Joitakin poimintoja: Vanhusväestön määrä lisääntyy ja perusturvaosasto tarvitsee lisää resursseja kotihoitoon ja palveluasumiseen. Hallituksen linjaukset oppivelvollisuusiän pidentämisestä, toisen asteen opiskelijoiden oppilashuollosta, hoitovapaan jakamisesta ja subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajoittamisesta iskevät sivistysosastoon. Teknisen osaston on panostettava Etelä- ja Kaakkois-Siuntion yleiskaavan päivittämiseen, sillä ei aluetta voi loputtomiin rakennuskiellossakaan pitää.

Tätä yhtälöä ei ole helppo saada täsmäämään.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s