Tekniikan akateemisten kevätvaltuusto 20.–21.3.2014

Tekniikan akateemiset kokoontuivat kevätvaltuustoon Oulussa 20.–21. maaliskuuta. Vihreiden edustajat kokouksessa olivat Tuula Aaltola, Minna Kilpala ja minä.

Torstaina Susanna Bairoh esitteli tuoreita tutkimustuloksia yt-neuvotteluista. Luottamushenkilöt ja työntekjät ovat kokeneet omat käytännön vaikutusmahdollisuutensa vähäisiksi. Mielenkiintoisessa paneelikeskustelussa TEM:n yt-asiamies Helena Lomponen painotti moneen otteeseen, että yt-laki sinänsä on ihan hyvä, mutta sitä ei tunneta. Käytännössä ennakointi ja kehittäminen jää tekemättä, ja usein sovelletaan vain 8. lukua irtisanomismenettelyistä.

Kokouksessa käytiin vilkas lähetekeskustelu vuoden 2015 toimintasuunnitelman valmistelusta. Tuula Aaltola piti seuraavan Vihreiden ryhmäpuheenvuoron.

Vihreät pitävät strategian linjauksia yleisesti ottaen erinomaisina. Toivomme, että vuoden 2015 aikana voidaan edistää seuraavia erityisen tärkeinä pitämiämme teemoja.

Työelämän oikeudenmukaisuuden kehittämiseksi Vihreät pitävät tärkeänä parantaa jäsenistön tiedollisia valmiuksia toimia mm. yt-tilanteissa. Tämä voisi tapahtua tiedotuksen kautta ja rohkaisemalla jäsenistöä perustamaan ja aktivoimaan yritysyhdistyksiä. Tämä tukee myös järjestövalmiuden ylläpitoa.

TEKin tulee pyrkiä siihen, että työmarkkinaosapuolten välillä laadittaisiin suositus uusista työn tekemisen muodoista, kuten etätyöstä, työajan vapaasta sijoittelusta ja näihin liittyvästä työajan seurannasta.

TEKin pitää olla vaatimassa riittävää koulutusta oman ammattitaidon ylläpitoon myös työelämässä. Maailma on murroksessa ja Suomen tekniikan osaaminen ei pysy ajan tasalla, jos panostetaan vain korkeakouluopiskelijoiden koulutukseen.

Suomen vahva cleantech-osaaminen tarvitsee kotimarkkinoita Suomessa ja EU:ssa. TEKin tulee tukea näitä kotimarkkinoita vahvistavia lainsäädäntö- ja muita hankkeita.
Suomessa insinööriosaamisen puute ei ole syynä yritysten vähäiseen määrään. TEKin tulee pyrkiä siihen, että aloittavilla tekniikan alan yrityksillä on käytettävissään niiden tarvitsemaa talous- ja markkinointiosaamista, esimerkiksi alueellisten yrityskeskusten kautta.

On kannatettavaa pyrkiä laajentamaan TEKin rekrytointipohjaa teknisluontoisia aloja opiskeleviin matemaattis-luonnontieteellisten alojen opiskelijoihin. Tällöin markkinointia suunniteltaessa on ymmärrettävä, että teekkariutta brändinä ei välttämättä koeta tässä kohderyhmässä houkuttelevana.

Kokouksessa käsiteltiin myös valtuustoaloitteita:

  • Yliopistovaliokunnan aloite, että ammattiliittojen kanneoikeutta edistettäisiin kansalaisaloitteella. Vastaus: Yritetään ensisijaisesti saada hallitusohjelmaan.
  • iTyö: YTN:n liittojen aluetoimijoille yhteinen työpiste. Vastaus: TEKin toimistot sijaitsevat usein kampusalueilla ja muiden muualla, ja nämä täydentävät hyvin toisiaan.
  • iTyö: Kehitetään matemaattis-luonnontieteellisten alojen opiskelijoiden rekrytointia. Vastaus: Matemaattis-luonnontieteellisellä alalla on Luonnontieteen Akateemisten Liitto LAL, Ympäristöasiantuntijoiden keskusliitto YKL ja OAJ:n jäsenjärjestö Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto SOOL. Akavassa on linjaus, ettei pitäisi raadollisesti kilpailla keskenään vaan ennemminkin pyrkiä antamaan väelle käsitys siitä, mikä liitto juuri heitä parhaiten palvelisi. Matemaattis-luonnintieteellisellä alalla rekrytointi on vaikeampaa kuin teekkarien rekrytointi, kun ei ole yhtä vahvoja verkostoja kiltoihin tms. Koetetaan kehittää.
  • Tampereen alueen valtuutetut: Panostetaan tulevaisuuden edunvalvonnan ja muutospaineiden selvittämiseen. Vastaus summeeraa, millaisia selvityksiä on jo tehty ja tullaan tekemään, ja toteaa, että on tarpeen seurata murroksessa olevaa työelämää ja kehittää strategiaa sen mukaan.
  • Yhtenäisyys: TEK täyttää 120 v vuonna 2016 ja 125 v 2021, tehdään juhlajulkaisu. Vastaus: Suomi täyttää 100 v. 2017, missä yhteydessä voitaisiin toteuttaa interaktiivinen Suomen tie -produktio tekniikan historiasta ja tulevaisuudesta, mm. Tekniikan museo ja Suomen Kulttuurirahasto on mukana.
  • Kokoomus: Pilotoidaan ketteriä yhteistyöverkostoja jäsenten eduksi ja aktivoimiseksi. Vastaus: verkostoja on jos jonkinlaisia ja niitä syntyy ja kuolee, huomioidaan aloitteessa esitetyt ideat digistrategiaa laadittaessa.
  • iTyö & Vihreät (2 erillistä aloitetta) koulujen / MAOLin matematiikkakilpailujen tukemisesta. Vastaus: On parempi keskittää panokset kuin levittää niitä laajalle. Matematiikkakilpailujen kenttä on hajanainen, ja TEK panostaa jo Tutki-Kokeile-Kehitä-kilpailuun ja osallistuu Innokas-hankkeeseen. Matematiikkakilpailuille voitaisiin kuitenkin tarjota tiedotusyhteistyötä. – Voimme hyväksyä vastauksen pitkin hampain. Vastauksen väite, että kilpailuihin osallistuisivat vain jo ”uskossa olevat”, tuskin pitää paikkansa, ja tämäntyyppistä toimintaa kyllä kannattaisi edistää. Ehdotus tiedotusyhteistyöstä on kuitenkin erinomaisen kannatettava, ja TEKin jäsenistössä on hyvinkin todennäköisesti henkilöitä, jotka olisivat kiinnostuneita matematiikkakilpailujen järjestämisen kaltaisen vapaaehtoistyön tukemisesta.
Mari-Leena Talvitien kanssa digitek-työpajan fasilitaattoreina TEKin kevätkokouksessa 2014
Mari-Leena Talvitien kanssa digitek-työpajan fasilitaattoreina TEKin kevätkokouksessa 2014

Kokouksessa pidettiin työpaja, jossa pohdittiin TEKin digistrategiaa ja sen myötä digitaalisten palvelujen parantamista. Pääsimme Mari-Leena Talvitien kanssa ryhmätyön fasilitaattoreiksi strategian tavoitteen C ”Suomalaiset ovat tekniikan ja ammatillisen osaamisen kärkikansa” osalta.

Sääntömääräisissä asioissa hyväksyttiin edellisvuoden toimintakertomukset, vahvistettiin tilinpäätökset ja myönnettiin vastuuvapaus. Lisäksi merkittiin tiedoksi kaikkiaan 14 hallituksen tiedonantoa eri aiheista koulutuspoliittisesta ohjelmasta ja työmarkkinatutkimuksesta 2013 innovaatioympäristöön ja eurovaaleihin.

Mahtaakohan muuten muilla puolueilla olla yhteensäkään yhtä paljon TEKkiläisiä eurovaaliehdokkaita kuin Vihreillä? Vihreillähän on ehdolla Harri Auvinen, Hanna Holopainen, Jyrki Kasvi, Siru Kauppinen ja Otso Kivekäs.

Tämä oli nykyisen TEKin valtuuston viimeinen kokous, ja 18.–31.3. käydään vaalit, joissa valitaan seuraava valtuusto. Hyviä ehdokkaita äänestettäviksi on varmasti paljon, mutta erityisen tiheässä heitä on TEKin Vihreiden listalla.

Kiitän puolestani kaikkia asianosaisia päättyneestä kaudesta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s