Kylmää kyytiä

[Julkaistu kommenttina Kirkkonummen Sanomissa 26.9.2013.]

Siuntion taloudellinen tilanne on hyvin vaikea.

Kunnalla on ennestään kertynyttä alijäämää, ja tämä vuosi on menossa pitkälti toista miljoonaa miinukselle. Velka lisääntyy tänä vuonna 5½ miljoonalla. Puheet siitä, että nyt voitaisiin lopettaa velanotto äyriä korottamatta ja hyvät palvelut säilyttäen tuntuvat kaukaiselta haaveilulta.

Jos ajateltaisiin, että tuo 5½ miljoonaa katettaisiin äyriä korottamalla, jo ennestäänkin korkeaa 21 prosentin kunnallisveroa pitäisi korottaa viidellä prosentilla.

Palvelujakaan tuskin voidaan karsia noin paljon. Suuruusluokkaa kuvaa, että kunnan opetuksen tulosalueen budjetti on samaa luokkaa, 5,77 miljoonaa. Mutta pitäähän lasten tietenkin kouluun päästä.

Jos taas elämme velaksi kuin ennenkin, päädymme kunnan viranhaltijoiden laskelmien mukaan kriisikunnaksi 2015. Silloin saamme valtiovarainministeriön väkeä kertomaan, mitä meidän pitää tehdä, ja kyyti voi olla kylmää.

Selvää on, että investoinneissa on lähivuosina jaettava niukkuutta. Tarpeita kuitenkin on ainakin päivähoidossa, koulutoimessa ja vanhustenhuollossa.

Valtioltakaan ei ole odotettavissa pikaista apua. Pikemminkin päinvastoin. Muutaman lähivuoden aikana valtio vähentää kunnille vuosittain maksettavia valtionosuuksia miljardilla, mikä vastaa Siuntiossa noin äyrin korotuspainetta kunnallisveroon. Ja sitten on se toinen budjettiriihessä linjattu miljardi, jonka edestä hallitus on luvannut vähentää kuntien tehtäviä. Suomen Kuvalehti laskeskelee, että nämä rahat ovat todella tiukassa: miljardi voitaisiin säästää vaikkapa lopettamalla kaikki lukiot ja kirjastot.

Tässä karikossa Siuntion kunnanhallitus ja sen 16.9. asettama talouden tasapainotuksen ohjausryhmä joutuvat purjehtimaan laatiessaan budjettia ja talouden tasapainotusohjelmaa. En lainkaan kadehti heidän tehtäväänsä, mutta toivotan heille viisautta ja voimaa.

(Kunnanhallitus nimesi ohjausryhmään seuraavat edustajat / henkilökohtaiset varajäsenet:)

  • Heikki Kaisla (kok) / Arto Varpio (kesk)
  • Marcus Nordström (r) / Taina Janhunen (vihr)
  • Minna Sneck (sd) / Antero Honkasalo (vas)
  • Maria Koroma-Hintikka (Porkkalan Kokoomus) / Väinö Mäenpää (ps)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s