Kuntarakennelaki hyväksyttiin

Eduskunta on hyväksynyt hallituksen esityksen kuntarakennelaiksi tänään äänin 96-63.

Kuten alun alkaenkin suunniteltiin, laki velvoittaa lähes kaikkien kunnat selvittämään yhdistymistä, sillä selvitysvelvollisuus koskee mm. kaikkia alle 20 000 asukkaan kuntia.

Helsingin, Espoon, Vantaan, Kauniaisten, Kirkkonummen, Hyvinkään, Pornaisten, Tuusulan, Keravan, Järvenpään, Nurmijärven, Mäntsälän, Sipoon ja Vihdin kuntien muodostamaa metropolialuetta arvioidaan lisäksi erityisesti yhdyskuntarakenteen eheyttämisen, joukkoliikenteen ja sosiaalisen asuntotuotannon näkökulmasta.

Aikataulun loppupäätä tarkistettiin hallintovaliokunnassa, mutta alkupää pysyy ennallaan. Lain 4 h § mukaan

Kunnan tulee ilmoittaa ministeriölle viimeistään 30 päivänä marraskuuta 2013, minkä kunnan tai kuntien kanssa se selvittää 4 b §:n mukaisesti kuntien yhdistymistä.

Loppupää kytkettiin sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistukseen (4 § 3 mom):

Kuntien tulee tehdä 4 b §:ssä tarkoitettu yhdistymisselvitys ja mahdollinen siihen perustuva yhdistymisesitys viimeistään kuuden kuukauden kuluttua tämän momentin voimaantulosta.

Ajatuksena on, että tämä momentti tulee voimaan sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämistä koskevan lain yhteydessä. Hallintovaliokunnan lausunnossa todetaan:

Viimeisimmän tiedon mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislakia koskeva hallituksen esitys voitaisiin antaa eduskunnalle aikaisintaan maaliskuussa 2014. Jos eduskunta käsittelisi esityksen vuoden 2014 kevätistuntokauden kuluessa, voisi laki tulla voimaan 1.7.2014. Jotta kunnille jäisi vähintään kuusi kuukautta ottaa huomioon lain lopullinen sisältö, tulisi kuntarakennelain mukaisen selvitysvelvollisuuden ja mahdollisen yhdistymisesityksen tekeminen määräajaksi 31.12.2014. Kuten edellä on todettu, on säännösten voimaantulosta mainituilta osin tarpeen säätää lailla erikseen, jolloin määräaika tulee tarkasti säänneltyä.

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus etenee Orpon työryhmän toukokuisen raportin pohjalta. Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain valmistelutyöryhmän on määrä esittää väliraporttinsa kesäkuun loppuun mennessä, ja metropolialueen sotea alkaa selvittää erillinen jaosto, jonka työn määräaika on lokakuun lopussa.

Suomen kunnissa on varmasti edessä tulinen syksy, kun marraskuun loppuun mennessä on päätettävä, minkä kuntien kanssa yhdistymistä selvitetään. Kuntauudistus ja erityisesti karttoihin piirrettävät rajat herättävät hämmästyttävän voimakkaita tunteita siihen nähden, että kyse on oikeastaan siitä, miten palvelut pystytään järjestämään järkevästi.

Siuntiossa kuntaliitoskysymykset rikkoivat valtuustoryhmiä jo viime kaudella. Tällä kaudella muussakin kuntakentässä kuplii jo. Esimerkiksi Kirkkonummella metropolilausuntoa koskevat erimielisyydet ovat rikkoneet sosialidemokraattien rivejä, ja Ruskon Kokoomuksen valtuutetut kapinoivat hallituksen sote-linjauksia vastaan.

Näyttää siltä, että kuntauudistus jakaa syksylläkin kuntia ja valtuustoryhmiä. Sitä suuremmalla syyllä uudistus on syytä viedä läpi määrätietoisesti, jotta asia saadaan pois päiväjärjestyksestä. Parempi kertarytinä kuin ainainen kitinä. Mutta nyt on aika kerätä voimia syksyn vääntöihin. Hyvää kesää!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s