Siuntion valtuusto 6.5.2013 metropolista

Siuntion valtuusto kokoontui 6.5.2013 käsittelemään mm. lausuntoa metropoliselvityksestä.

Lohjan kaupungin ympäristö- ja rakennuslautakunnan ympäristöterveysjaostoon piti valita jäsen. Valinta oli edellisessä valtuustossa pantu pöydälle, sillä silloin tiedettiin, että tämä kuuluisi niihin ylikunnallisiin paikkoihin, jotka puolueiden piirijärjestöt sopivat keskenään niin, että saadaan valittua jäseniä, jotka edustavat tasapuolisesti sekä eri puolueita, eri kuntia että eri sukupuolia. Piirijärjestöt eivät tuolloin olleet vielä sopineet asiasta. No, tässä kokouksessa kukaan ei oikein tuntunut tietävän, olivatko piirijärjestöt jo sopineet asiasta vai eivät. Niinpä Marcus Nordström (r) ehdotti, että edettäisiin kunnanhallituksen esityksen mukaan, mihin Kristian von Essen (vihr) tokaisi: ”Kyllä se meille sopii.” Niinpä lautakuntaan valittiin Siuntiosta Heidi Rosengren (r) ja hänen varajäsenekseen Eljas Rahikainen (vihr).

Perusturvaosastolle perustettiin sovellusasiantuntijan vakanssi mm. potilastietojärjestelmän kehittämiseksi ja sen käytön tukemiseksi.

Perusturvaosastolle päätettiin myös perustaa kaksi lähihoitajavarahenkilöä ja yhden sairaanhoitajavakanssin perusturvaosaston vanhuspalveluun ikään kuin kiertäviksi sijaisiksi.

Illan ennalta odotetuin pykälä oli kuitenkin lausunnon antaminen metropoliselvityksestä. Kunnanhallitus oli kokouksessaan 15.4. päättänyt kolmen äänestyksen ja viiden eriävän mielipiteen jälkeen ehdottaa valtuustolle, että valtuusto antaisi lausunnon, jossa pitää metropoliselvityksen päävaihtoehtoa hyvänä, ja ilmoittaa Siuntion olevan valmis valmisteltavan kuntarakennelain mukaisiin kuntajakoselvityksiin Lohjan ja muiden kuntien kanssa sen mukaan kuin sote-palvelujen järjestäminen edellyttää.

Valtuutettu Nordström (r) ilmoitti olevansa kiinnostunut kompromissista, jos joku sellaista esittäisi, mutta esitti kuitenkin RKP:n ryhmän puolesta lausuntoa, jossa Siuntio pitäisi toteuttamiskelpoisimpana vaihtoehtoista kuntajakoselvitysaluetta Kirkkonummi, Siuntio ja Inkoo.

Valtuutettu Raivio (vihr) ehdotti lausuntoa, jossa ehdotettiin selvitettäväksi sekä Lohja-vaihtoehtoa että Kirkkonummi-vaihtoehtoa. Seurasi neuvottelutauko, jonka jälkeen Raivio veti ehdotuksensa pois, koska se ei saanut kannatusta tauon aikana. Se hankaluus ehdotuksessa olikin, että näiden tulevan kuntarakennelain mukaisten liitosselvitysten tavoitteena tulee olla kuntaliitos, eikä yksi kunta oikein voi tavoitella kahta eri kuntaliitosta yhtä aikaa.

Äänestettiin, ja äänin 14–13 kunnanhallituksen kanta voitti (SDP ja Vihreä Vastuu, Kokoomus, Vasemmistoliitto, Perussuomalaiset, Keskusta vastaan RKP, Siuntion Vihreät, Tahto & Toivo). Nordström ja Raivio jättivät eriävän mielipiteen.

Hieman hämmentävänä jälkinäytöksenä valtuutettu Raivio kirjoitti paikallislehtien yleisönosastoon kirjoituksen, jossa uskoo vihan, katkeruuden ja koston motivoivan valtuuston enemmistöä. Niin synkkiä motiiveja ei toki tarvitse olettaa. Kuntauudistukseen suhtautuminen oli Siuntiossa kuntavaalien 2012 kaikkein keskeisin teema, ja metropolilausunto yksinkertaisesti heijastelee kuntavaalien tulosta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s