Valtuustoaloite ympäristöystävällisten toimintatapojen kehittämisestä

Siuntion valtuusto sitoutui 8.10.2012 Kohti hiilineutraalia kuntaa (HINKU) -hankkeeseen. Hankkeen tarkoituksena on kuntien yhteistyöllä kehittää menettelytapoja, joilla hankkeeseen osallistuvat kunnat voivat leikata hiilidioksidipäästöjään 80 % vuoden 2007 tasosta vuoteen 2030 mennessä.

HINKU-hanke kattaa kaiken kunnassa tapahtuvan toiminan, myös kunnan oman toiminnan. Myös Siuntion kunnan on syytä kehittää järjestelmällisesti omia toimintatapojaan ympäristöystävällisemmiksi. Ympäristöystävälliset toimintatavat säästävät luonnonvarojen ohella myös kunnan varoja.

Useissa kunnissa on saavutettu erinomaisia tuloksia ekotukihenkilötoiminnalla, jossa jokaiseen työyksikköön nimetään ekotukihenkilö. Ekotukihenkilötoiminta sai alkunsa Helsingistä vuonna 2006, ja toiminta on laajentunut myös muihin kuntiin. Vuoden 2012 lopussa ekotukihenkilöitä on Suomessa jo yli 2000. Malli on osoittautunut erittäin toimivaksi: työntekijöiden lisääntyneen ympäristötietoisuuden ja ympäristövastuullisuuden avulla kaupungin ympäristöpolitiikka on onnistuneesti jalkautettu ruohonjuuritason työksi, jonka vaikutukset näkyvät ajan mittaan ympäristön tilan parantumisena, asukkaille suunnatuissa palveluissa ja taloudellisina säästöinä.

Siuntion kunnan tulee luoda toimintayksiköihinsä ekotukihenkilöverkosto tukemaan HINKU-hankkeen tavoitteita. Jokaiseen työyksikköön nimetty ekotukihenkilö kouluttautuisi oman yksikkönsä ympäristöasioiden tuntijaksi ja kehittäjäksi sekä henkilökunnan opastajaksi. Tavoitteena on, että mahdollisimman monessa kunnan työyksikössä omaksutaan vähemmän ympäristöä kuormittavat toimintatavat.

Ekotukihenkilöille tulee järjestää koulutusta, jossa eri alojen asiantuntijat kertoisivat työpaikan keskeisistä ympäristöasioista ja opastaisivat käytännön ratkaisuihin. Koulutus lienee on syytä pyrkiä järjestämään yhteistyössä muiden alueen kuntien kanssa. KUUMA-kunnat ovat juuri käynnistäneet kaksivuotisen yhteistyöprojektin kiinteistöjen energia- ja materiaalitehokkuuden parantamiseksi; samaan tapaan Siuntion lienee edullisinta pyrkiä toimimaan yhteistyössä muiden seudun kuntien kanssa.

Esitämme, että kunnanhallitus ryhtyy toimenpiteisiin ekotukihenkilöiden kouluttamiseksi Siuntion kunnan eri toimipisteisiin.

Siuntiossa 8.4.20122013

Harri Haanpää
n. 18 muuta valtuutettua
(ja yhden lautakunnan puheenjohtaja, joka ei ole valtuutettu)

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s