Siuntion terveydenhuollon tulevaisuus

[Julkaistu Länsi-Uusimaassa 17.10.2012 ja Kirkkonummen Sanomissa 18.10.2012.]

Siuntion sosiaali- ja terveysyhteistyö Lohjan kanssa päättyy vuodenvaihteessa, kaatuneen kuntaliitoksen ajateltuna voimaantulohetkenä. Sen jälkeen Siuntion on järjestettävä palvelunsa itse.

Siuntiossa on poliitikkoja, jotka uskovat palvelujen järjestyvän ongelmitta. Terveyskeskuksen henkilökunta ei jaa heidän optimismiaan. Kaikki neljä lääkäriä ja valtaosa hoitajista jättää Siuntion. Terveyskeskuksen vastaava lääkäri suree Mediuutiset-lehden jutussa ”Terveydenhuolto kuumentaa vaalit”, että siuntiolaiset poliitikot sallivat hyvin toimivan työyksikön pirstoutua ja etteivät he ymmärrä, mitä kaikkea terveyskeskuksen toiminta edellyttää.

On absurdia, ettemme vielä tiedä, miten terveyskeskusta pyöritetään vuodenvaihteen jälkeen. Uusi perusturvajohtaja aloitti syyskuussa, ja hänen lisäkseen perusturvaan tarvitaan n. 81 virkaa tai tointa. Näistä 11 ensimmäistä – mm. kaikki lääkärinvirat – perustettiin 8.10. ja hakuprosessi on aloitettu. Loput perustettaneen valtuuston marraskuun kokouksessa. Alalla on työntekijän markkinat: Espoossakin on vapaita terveyskeskuslääkärin virkoja, ja Vantaan sosiaalityöntekijöistä puolelta puuttuu muodollinen pätevyys. Aikaa on aivan liian vähän. Ellei rekrytointi ihmeen kaupalla onnistu tässä aikataulussa, nykyinen kunnanhallitus joutuu vielä loppuvuoden aikana tekemään nopeita päätöksiä palvelujen ostamisesta.

Samaan aikaan Suomen hallitus ajaa kuntauudistusta, jonka tavoitteena on vahvat kunnat, jotka pystyvät järjestämään peruspalvelunsa itse. TV1:n kuntavaalitentissä ympäristöministeri Ville Niinistö sanoi uskovansa, että kuntalaiset ja kuntapäättäjät pystyvät yhteistyössä kehittämään Suomea siihen suuntaan, että pystytään muodostamaan noin sata kuntaa niin, että kaupunkiseuduilla joukkoliikenne toimii paremmin ja että peruspalvelut voidaan tuottaa leveämmin hartein. Sitä minäkin toivon.

Harri Haanpää
Vihreä Vastuu

J.K. 19.10.: Tällä viikolla on tapahtunut paljon. Sosiaalityöntekijöiden haku päättyi 15.10., mutta sitä päädyttiin jatkamaan, kaiketi pätevien hakijoiden puutteen vuoksi. Henkilöstön yt-neuvottelut päättyivät 17.10., ja Länsi-Uusimaan mukaan pääosa muusta kuin terveyskeskuksen hoitohenkilöstöstä on palaamassa Siuntion palvelukseen LOST-yhteistyön purkautuessa. Seuraava jännittävä päivä on 22.10., jolloin lääkärien haku päättyy.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s