Uusi kevät

Tänä viikonloppuna Raaseporin Gumnäsissä järjestetään Faces-etnofestivaali. Vuoden 2012 Faces-etnofestivaalin teemana on mm. arabikevään innoittamana "The new spring" – uusi kevät. Tänä vuonna ohjelmistossa on yhtyeitä ympäri maailman Brasiliasta Sierra Leoneen ja Raaseporista Ranskaan.

Festivaalialueella on myös joitakin kojuja, joissa erilaiset festivaalin teemaan sopivat yhdistykset esittelivät toimintaansa. Minussa on sellainen vika, että aina tällaisissa tapahtumissa reppuuni kertyy lukemista, ja tällä kertaa sitä kertyi eniten Suomen Rauhanpuolustajilta. Sen tarkoituksena on toimia rauhan, aseriisunnan, suvaitsevaisuuden, ihmisoikeuksien ja maailmanlaajuisen tasa-arvon puolesta.

Rauhanpuolustajien tavoitteet liittyvät hyvinkin arabikevääseen. Monessa arabimaassahan kansa on noussut ja syrjäyttänyt yksinvaltiaan. Olisi toivottavaa, että siellä päästäisiin mahdollisimman sujuvasti tasa-arvoiseen ja demokraattiseen yhteiskuntaan, jossa voi elää rauhassa.

Mutta eihän tyytyväinen kansa kapinoi. On merkillepantavaa, että niin monessa maassa tapahtui kansannousu niin lyhyen ajan sisällä, eikä pelkkä esimerkin voima riitä selitykseksi. Eräs merkittävä tekijä Pohjois-Afrikan ja Lähi-Idän kansannousujen takana on ruoan hinnan nousu. NECSI:n kuvasta käy hyvin ilmi, miten levottomuudet sattuvat ruoan hintapiikkien aikaan.

Yhdysvaltoja on tänä kesänä koetellut aivan poikkeuksellinen kuivuus, jollaiset yleistyvät siellä ilmastonmuutoksen edetessä. Yhdysvaltojen kuivuuden ja muiden maailmalla sattuneiden äärimmäisten sääilmiöiden vuoksi ruoan hinta nousee, ennen kuin maailman köyhillä alueilla on kunnolla toivuttu ruoan edellisistä hintapiikeistä. Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, saatamme päästä näkemään uuden levottomuuksien aallon. Tulee Rauhanpuolustajille töitä.

Ikävä kyllä pitkäaikaista helpotusta asiaan ei ole näkyvissä. Ilmastonmuutos nostaa edetessään ruoan hintaa. Maataloudelle on suuri haaste sopeutua tuleviin ilmasto-olosuhteisiin, ja lisäksi äärimmäiset sääilmiöt tulevat yleistymään.

Faces 2012 joutui sekin melkoisten sääolosuhteiden uhriksi. Loppuillasta pietarilaisen MajaS-yhtyeen paukuttaessa lukuisilla djembeillään huikeaa afrikkalaisvaikutteista musiikkiaan taivas alkoi välkkyä, ja kun viiden metrin päässä kaiuttimista rummutus ei riittänyt peittämään ukkosen jyrinää, oli jo aika huolestua. Raju ukonilma osui aivan festivaalialueen päälle, ja ihmiset pakenivat kaatosadetta jyrinässä ja välkkeessä kuka mihinkin telttaan suojaan. Pelle Miljoonan esitys jouduttiin siirtämään hamaan tulevaisuuteen – onnistuisikohan ensi vuonna? Nytkin Ilmatieteen laitos varoittaa kovista ukkosista lähes koko maassa. Festari jatkuu vielä – voin suositella – mutta be careful out there.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s