Lausunto koskien kunnanhallituksen erottamista

Harri Haanpää
Siuntion kunnanhallituksen varajäsen

Kunnanvaltuusto
Tilapäinen valiokunta

Siuntiossa 4. kesäkuuta 2012

LAUSUNTO KOSKIEN KUNNANHALLITUKSEN TOIMINTAA VUONNA 2012

Siuntion kunnanvaltuusto päätti 28. toukokuuta 2012, valtuustolle tehdyn aloitteen johdosta, perustaa tilapäisen valiokunnan valmistelemaan kunnanhallituksen erottamista koskevaa asiaa. Tilapäinen valiokunta pyytää kirjeessään 29. toukokuuta 2012 kunnanhallituksen jäseniltä ja varajäseniltä henkilökohtaisia mielipiteitä kunnanhallituksen erottamiseen liittyvässä asiassa. Edelleen tilapäinen valiokunta toteaa kirjeessään, että selvityksessä tulisi antaa perustellut vastaukset.

Tämän tilapäisen valiokunnan esittämä lausuntopyyntö kuitenkin eroaa Siuntiossa vuonna 2009 kunnanhallituksen erottamiseksi perustetun tilapäisen valiokunnan silloisille kunnanhallituksen jäsenille ja varajäsenille esittämästä lausuntopyynnöstä siten, että tässä lausuntopyynnössä ei ole kysymyksiä, joihin esittää vastauksia. Viitaten

  1. lausuntopyynnön otsikkoon ”Siuntion kunnanhallituksen toiminta vuonna 2012”
  2. valtuustoaloitteessa viitattuun Siuntion kunnan lausunnon valtiovarainministeriön kuntauudistuksesta käsittelyyn Siuntion valtuustossa 23. huhtikuuta 2012
  3. valtuustoaloitteessa viitattuun Siuntion monikuntaliitoshakemuksen poisvetämisen käsittelyyn kunnanhallituksessa 7. toukokuuta 2012
  4. Siuntion valtuustossa 28. toukokuuta 2012 käytyyn keskusteluun neuvotteluryhmän perustamisesta sosiaali- ja terveyspalveluista neuvottelemiseksi, missä yhteydessä keskusteltiin myös kunnanhallituksen erottamisesta

tulkitsen, että tilapäinen valiokunta on kiinnostunut kunnanhallituksen jäsenten ja varajäsenten näkemyksistä kunnanhallituksen toiminnasta vuonna 2012 erityisesti kuntaliitokseen ja sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen järjestämiseen liittyvissä asioissa.

Selvityspyynnön johdosta lausun seuraavaa.

Katson Siuntion kunnanhallituksen toimineen vuonna 2012 kuntaliitokseen ja sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen järjestämiseen liittyvissä asioissa moitteettomasti ja viivytyksettä, valtuuston tahdon mukaisesti ja kuntalaisten eduksi.

Perustelut:

Siuntion valtuusto päätti 9. marraskuuta 2011 monikuntaliitoksesta Lohjan, Nummi-Pusulan ja Karjalohjan kanssa. Valtuusto päätti edelleen 21. joulukuuta 2011 olla ottamatta asiaa uuteen käsittelyyn. Siten Siuntion kunnan valtuuston myönteinen päätös kuntaliitoksesta oli voimassa 28. toukokuuta 2012 asti, jolloin valtuusto päätti vetää monikuntaliitoshakemuksen takaisin.

Kun ryhmä 14 esitti 8. toukokuuta 2012 aloitteen monikuntaliitosasian käsittelemiseksi valtuustossa vielä kolmannen kerran, kunnanhallitus käsitteli asian viivytyksettä kokouksessaan 14. toukokuuta 2012.

Kun Lohjan ja Nummi-Pusulan valtuustot olivat kokouksissaan 23. toukokuuta päättäneet jatkaa monikuntaliitosta ilman Siuntiota, kunnanhallitus nimitti viipymättä ylimääräisessä kokouksessaan 29. toukokuuta neuvotteluryhmän neuvottelemaan sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä. Tietojeni mukaan kunnan viranhaltijat ovat aloittaneet valmistelutyön kartoittaakseen mahdollisuuksia sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämiseksi.

Yleisesti:

Pidän äärimmäisen vastuuttomana, että ryhmä 14, Kristian von Essenin ja Marcus Nordströmin johdolla, uhkaamalla kaataa koko monikuntaliitoksen esti Lohjaa ja Nummi-Pusulaa jatkamasta liitoksen valmisteluja Siuntion kanssa. Kuntaliitos olisi toteutuessaan varmistanut sosiaali- ja terveyspalvelut siuntiolaisille myös vuoden 2012 jälkeen. Kun nykyinen sosiaali- ja terveyssektorin yhteistyösopimus on irtisanottu päättymään vuoden 2012 lopussa, ei ole tiedossa, miten Siuntio turvaa kuntalaisten peruspalvelut jatkossa. Kunnan palveluksessa ei tiettävästi ole ainuttakaan sosiaali- ja terveysalan työntekijää, eikä tällä hetkellä ole tiedossa, onko Lohja kiinnostunut edes neuvottelemaan uudesta yhteistyösopimuksesta.

Epävarmuutta terveyspalvelujen järjestämisessä lisää entisestään sosiaali- ja terveysministeriön 31. toukokuuta 2012 julkistama hallituksen suunnitelma terveyspalvelujen nykyisen kolmiportaisen mallin korvaamisesta kaksiportaisella. Ei ole vielä täysin tiedossa, mitkä palvelut on jatkossa järjestettävä kuntatasolla. Tämä aiheuttaa epätietoisuutta siitä, mitä palveluja mahdollisen uuden terveydenhoitoyhteistyösopimuksen tulisi kattaa.

Toisaalta epätietoisuutta tulevaisuudesta saattaa vähentää hallituksen tiedonanto kuntauudistuksen jatkosta. Sitä odotetaan annettavaksi 5. kesäkuuta 2012.

Harri Haanpää
kunnanhallituksen varajäsen
Siuntion Vihreät

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s