Monikuntaliitosta on jatkettava

[Mielipidekirjoitus Länsi-Uusimaassa 5.3.2012.]

Siuntion valtuuston kuntaliitospäätöksestä tehdyt kunnallisvalitukset ovat viime päivinä herättäneet keskustelua. Suomi on oikeusvaltio, jossa kansalaisilla – myös päätöksentekoon osallistuneilla valtuutetuilla – on varsin laajat oikeudet valittaa mielestään virheellisesti syntyneistä päätöksistä. Harva kuntaliitos on syntynyt ilman kunnallisvalituksia.

Kokonaistilanne ei kuitenkaan ole muuttunut mihinkään. Siuntiolaiset ovat hyvin tyytyväisiä Lohjan järjestämiin sosiaali- ja terveyspalveluihin. Kuntien valtuustot ovat hyväksyneet kuntaliitossopimuksen, Siuntio kahdestikin. Jatkamalla määrätietoista työtä uuden Lohjan eteen voimme luoda Länsi-Uudellemaalle uuden kunnan, joka on osiensa summaa vahvempi.

Valtiovallan kuntauudistuksessa vaihtoehtona monikuntaliitokselle on Siuntion jakaminen, joka astuisi voimaan vasta kivuliaan siirtymävaiheen jälkeen. Jakamista odotellessa Siuntion kehitys pysähtyisi seinään, ja sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottaminen olisi suuri haaste. Kysehän ei ole vain terveyskeskuksesta, vaan moninaisista palveluista neuvoloista ja lastensuojelusta vanhustenhoitoon.

Siuntiolaisten jakaminen kahden puolin kuntarajaa johtaisi siihen, ettei rajan kummallakaan puolella olisi riittävää väestöpohjaa terveyskeskuksen ja kirjaston kaltaisten lähipalvelujen ylläpitoon. Siuntion jakaminen rikkoisi yhteisön ja tuhoaisi siuntiolaisen identiteetin. Mutta niin kauan kuin Siuntio on yhtenäinen, vaikka suuremman kunnan osana, niin kauan siuntiolaisuus elää. Yhdessä olemme vahvempia.

Arja Alho
Harri Haanpää
Heikki Kaisla
Janne Laakkonen
Kristian Parviainen
Arto Penttinen
Arto Varpio

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s