Kiinan rikkipäästöistä ja ilmaston lämpenemisestä

Viime päivinä on uutisoitu tutkimuksesta, jossa tarkastellaan ilmaston lämpenemisen yhteyttä Kiinan rikkipäästöihin. Mm. YLE kirjoittaa: "Bostonin yliopiston tutkimuksen mukaan Kiinan hiilivoimaloista on hiilidioksidipäästöjen ohella päässyt ilmaan niin paljon rikkiyhdisteitä, että ne ovat kyenneet estämään maapallon lämpenemisen." Mutta kun katsoo maailman keskilämpötilan kehitystä, lämpeneminen ei varsinaisesti näytä pysähtyneen, kun 2000–2009 on lämpimin vuosikymmen mittaushistoriassa (kuva on Wikipediassa suurempanakin).

Onneksi Gristin jutusta löytyi linkki itse tieteelliseen artikkeliin (jonka kirjoittajista yksi muuten on Heikki Kauppi Turun yliopistosta). Sen johdannon ensimmäinen kappale kuuluu:

Given the widely noted increase in the warming effects of rising greenhouse gas concentrations, it has been unclear why global surface temperatures did not rise between 1998 and 2008.

No joo. Tarkastelun aloittaminen vuodesta 1998 on skeptikoiden suosima kikka, ja jos tarkasteltaisiin lämpötilan kehitystä vaikka vuodesta 2000 vuoteen 2010, asia näyttäisi aika erilaiselta. Kun tarkastelun aloittaa poikkeuksellisen lämpimästä vuodesta, herkästi käy niin, että lyhyellä aikavälillä näyttää siltä, ettei lämpenemistä ole tapahtunut, ja jos tarkastelun aloittaa melkeinpä mistä muusta vuodesta tahansa, nouseva trendi on selvä. Harmi vain, että maailman ilmastoskeptikot lopettavat lukemisen tähän ja riekkuvat, että minähän tiesin, ettei ilmasto mihinkään lämpene, salaliittoa kaikki tyynni.

Jospa vain lukisimme artikkelin johdannon kaksi seuraavaa virkettä:

We find that this hiatus in warming coincides with a period of little increase in the sum of anthropogenic and natural forcings. Declining solar insolation as part of a normal eleven-year cycle, and a cyclical change from an El Nino to a La Nina dominate our measure of anthropogenic effects because rapid growth in short-lived sulfur emissions partially offsets rising greenhouse gas concentrations.

Siis oleellisesti ottaen maapallo ei ole lämmennyt aikavälillä 1998–2008, koska tälle aikavälille sattuneet auringon aktiivisuuden väheneminen (osana auringon tavanomaista 11 vuoden kiertoa), vuoden 1998 poikkeuksellisen voimakkaan El Niñon hiipuminen ja nopeasti lisääntyneiden rikkipäästöjen lyhytikäinen vaikutus peittivät ihmisen aiheuttaman ilmaston lämpenemisen.

Mutta auringon aktiivisuus vaihtelee, uusia El Niñoja ja La Niñoja tulee ja menee, ja rikkipäästöt poistuvat pian ilmakehästä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s