Menneisyyden vangit

Tämä kirjoitus on Siuntion Vihreiden vastaus Petteri Mettälän kirjoitukseen Länsi-Uusimaassa 6. tammikuuta ja Kirkkonummen Sanomissa 7. tammikuuta (s. 16). Se julkaistiin Länsi-Uusimaassa 13. tammikuuta ja Kirkkonummen sanomissa 21. tammikuuta; viivästykseen saattaa olla syynä, että taisin lähettää sen epähuomiossa väärään sähköpostiosoitteeseen.

Menneisyyden vangit

Petteri Mettälän kirjoituksen (L-U 6.1./KS 7.1.) otsikko oli, että RKP sylkee rauhanpiippuun, mutta hän kirjoituksessaan koettaa itse tarkoitushakuisilla puolitotuuksillaan lietsoa tiettyjä kahtiajakoja Siuntion politiikassa: toisaalta KOK+SDP+SIT vastaan RKP+VIHR+KESK, toisaalta ”uudet” vastaan ”vanhat” poliitikot. Mitä tarkoitusta tällainen riidankylväminen palvelee?

Yleisemminkin vaikuttaa siltä, että viime vuonna Siuntiossa on vallannut alaa näkemys, jonka mukaan kunnallispolitiikassa on kyse piirisarjan romurallista, jossa tarkoituksena on kolhia muita mahdollisimman kovaa ja se, joka viimeisenä liikkuu, pääsee eduskuntaan. Rakennetaan dramaattisia vastakkainasetteluja ja päätetään asioista niin kunnanhallituksessa kuin valtuustossakin näyttävän riidan jälkeen yhden äänen enemmistöllä. Tällaisessa politiikan tekemisessä on se ongelma, että näyttävyydestä huolimatta asiat eivät etene. Aiemmin meno Siuntion politiikassa ei sentään ole ollut tällaista, eikä tämä varmaankaan ole ollut äänestäjienkään tahto, kun he ovat äänestäneet uusia henkilöitä valtuustoon.

On tietysti valitettavaa, jos Källhagenin koulun 700.000 euron remontti jäi inhimillisestä virheestä johtuen kirjaamatta nykyisen kunnanhallituksen valmistelemaan vuoden 2008 taseeseen, mutta tämä investointi kirjataan sitten seuraavaan taseeseen. Eräät ns. uudet poliitikot lyövät myös mielellään rumpua siitä, ettei viime vuoden kunnanhallitukselle ole ”vieläkään” myönnetty vastuuvapautta ja vihjaavat mielellään, että heidän taloudenpidossaan olisi jotakin epäselvää. Tilintarkastaja kuitenkin totesi tilinpäätöstä käsiteltäessä, ettei ole mitään syytä epäillä väärinkäytöksiä, vaikka hän pitikin talouden tasapainottamistoimenpiteitä riittämättöminä – kuntalain mukaan valtuustoon olisi pitänyt tuoda talouden tasapainottamisohjelma jo v. 2008, mutta kunnanhallitus ei ollut tuonut laatimaansa ohjelmaa valtuuston käsiteltäväksi. Vanha kunnanhallitus ei kuitenkaan voi enää tehdä asialle mitään. Nyt vaihtoehdot ovat myöntää vanhalle kunnanhallitukselle vastuuvapaus, haastaa heidät oikeuteen (millä perusteella?) tai roikottaa heitä löysässä hirressä vastuuvapautta myöntämättä ja antaa julkisuuteen lausuntoja, joissa päivitellään paheksuen, miten ”vanhat poliitikot” eivät vieläkään ole saaneet vastuuvapautta.

Viimeistään kesäkuussa, kun edelliseltä kunnanhallitukselta evättiin vastuuvapaus, nykyisen kunnanhallituksen olisi pitänyt havahtua tajuamaan, että talous on tärkeä asia ja että asiallinen toimenpideohjelma pitää valmistella valtuustoon ennen vuodenvaihdetta. Kertoo jotakin, että kunnanhallitus vasta kokouksessaan 22.12. asetti tasapainotusohjelman ohjausryhmän.

Tästä kunnanhallituksen erottamisaloitteessa on kysymys, ei poliittisten ryhmien tai uusien ja vanhojen poliitikkojen välisistä riidoista. Valtuutettujen selvä enemmistö on tyytymätön tapaan, jolla nykyinen kunnanhallitus on hoitanut Siuntion taloutta. Siuntio tarvitsee kunnanhallituksen, joka paneutuu Siuntion ja sen talouden nykytilaan ja tulevaisuuteen, ei menneisyyteen.

Siuntion Vihreiden puolesta
Harri Haanpää

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s